Ingredienser
-
20 g gær
-
1 dl mælk
-
1 æg
-
2 dl græsk yoghurt
-
3 spsk. honning
-
425 g mel
-
50 g nødder, hakket
-
30 g rosiner
-
30 g sukat
-
25 g frisk ingefær, revet
-
10 kardemommekapsler, de knuste korn
-
2 tsk. kanel
-
1 æggeblomme til pensling
Et par ord om vores opskrift
Rigtig dansk jul er noget med andesteg og rødkål, brunkager og gløgg – og juleboller. Fællesnævneren er bestemte krydderier, som dufter og smager præcis sådan, som det SKAL gøre omkring juletid. Det er nogle duftbilleder, vi har bygget op lige fra barnsben. Når det gælder julebagværket, er kardemomme og kanel helt sikkert inde i billedet.
Du kan selvfølgelig nøjes med at købe dine juleboller i dyre domme hos bageren, men hvorfor ikke bage dem selv? Det er ikke spor svært, og i tilgift kan du glæde dig til de smægtende dufte, der breder sig i dit køkken.
Gærboller smager allerbedst, når de lige er hevet ud af ovnen og ret få timer efter. Brød, der hæver så hurtigt, har nemlig en tendens til hurtigt at blive tørt. Så lad være med at bage juleboller til mange dages forbrug.
Ligesom fødselsdagsboller er juleboller en himmerigsmundfuld med frisk smør, der smelter ned i den lune krumme. Men syltetøj, honning, pålægschokolade eller lemoncurd går bestemt også an.
Ingredienser
20 g gær | |
1 dl mælk | |
1 æg | |
2 dl græsk yoghurt | |
3 spsk. honning | |
425 g mel | |
50 g nødder, hakket | |
30 g rosiner | |
30 g sukat | |
25 g frisk ingefær, revet | |
10 kardemommekapsler, de knuste korn | |
2 tsk. kanel | |
1 æggeblomme til pensling |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør gæren ud i mælk |
2
Færdig
|
Tilsæt alle øvrige ingredienser (minus æggeblomme til pensling), men hold lidt mel tilbage for at se, om der er behov for det hele - ælt godt igennem |
3
Færdig
|
Lad dejen hæve tildækket 20 minutter et lunt sted |
4
Færdig
|
Lav 10 boller, sæt på en bageplade, pensl med æggeblomme og lad efterhæve 30 minutter |
5
Færdig
|
Bag 20 minutter midt i en 180 grader varm ovn |