Ingredienser
-
1 mellemstort spidskål
-
3 dl vand
-
1.5 tsk salt
-
30 g smør
-
3 spsk. mel
-
1 dl fløde
-
0.5 muskatnød, revet
-
Peber
Et par ord om vores opskrift
Sovsen til en virkelig god omgang stuvet spidskål består blandt andet af smør og fløde, så det er ikke ligefrem slankemad, vi taler om. Der skal også masser af kogevand fra kålen i, men alligevel.
Hvis du vil spare på kalorierne, kan du bruge mælk i stedet for fløde. Og du kan spare endnu flere kalorier ved at ryste en jævning og piske i kogevandet i stedet for at lave en opbagning. Det er en glimrende løsning, men du får altså ikke den HELT rigtige mormoragtige smag og konsistens.
Til et mellemstort spidskål beregner vi 3 dl væske, 3 spsk. mel og 30 g smør. Hvis du skal lave et meget stort spidskålshoved, hedder det i stedet 4 dl væske, 4 spsk. mel og 40 g smør.
Stuvet spidskål er genialt tilbehør til frikadeller, medister, krebinetter og andre slags stegt svinekød.
Ingredienser
1 mellemstort spidskål | |
3 dl vand | |
1.5 tsk salt | |
30 g smør | |
3 spsk. mel | |
1 dl fløde | |
0.5 muskatnød, revet | |
Peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Fjern de grimmeste dækblade fra spidskålen, skær hovedet i halve og fjern stokken |
2
Færdig
|
Skær de halve spidskål i 2 x 2 cm store firkanter |
3
Færdig
|
Sæt vand og salt over at koge - og damp nu spidskålen under låg i 7-8 minutter |
4
Færdig
|
Vend rundt på kålen undervejs, så al kål når at komme under vand |
5
Færdig
|
Når kålen er faldet lidt sammen, men ikke helt blød, så hæld den i en sigte og gem kogevandet |
6
Færdig
|
Smelt smørret i den tomme gryde og pisk melet ud i det |
7
Færdig
|
Pisk 2 dl kogevand + fløde i lidt ad gangen, så sovsen hele tiden når at tykne |
8
Færdig
|
Kog sovsen igennem 4-5 minutter ved lavt blus – nu tykner den mere |
9
Færdig
|
Smag sovsen til med muskat, peber og evt. mere salt |
10
Færdig
|
Vend kålen rundt i sovsen, varm hurtigt igennem og servér |