Ingredienser
-
2 bøffer af oksemørbrad, 4 cm høje
-
Salt
-
2 stykker bacon
-
3 spsk. olie
-
15 g smør
-
Peber
-
Rødvinssovs
-
2 skalotteløg
-
50 g smør
-
0.5 tsk. timian
-
1 dl god rødvin
-
0.5 tsk. salt
-
Peber
Et par ord om vores opskrift
Oksemørbrad er altid et festmåltid. Du kan servere oksemørbrad til nytår – og resten af årets hyggeaftener, hvor du vil kræse lidt ekstra for dine gæster.
Mange vælger at lave en helstegt oksemørbrad i ovn og skære den i tykke skiver ved servering. Det er altid en sikker vinder.
Men har du prøvet at servere bøffer af oksemørbrad omviklet med bacon og stegt på panden? Det er dét, der på fransk hedder tournedos. Tournedos er nemt at lave og baconnet giver (naturligvis) kødet en herlig smag af røg, som klæder den fedtfattige udskæring utroligt godt.
Tournedos er typisk nogle 4 cm høje bøffer af oksemørbrad, som du enten selv kan skære ud, bede slagteren om eller finde færdigskårede i bedre supermarkeder. Omkring hver bøf vikler du en tynd skive bacon, der som regel bliver siddende af sig selv (ellers stik en tandstikker igennem).
Den høje, tykke bøf skal steges på alle sider – dvs. 6 sider – og have i alt 12-14 minutter på en hed pande. Sværere er det ikke.
Som tilbehør til oksemørbrad kan du selvfølgelig altid vælge en klassisk bearnaisesovs, grønne bønner og ovnfritter. Men vi synes, at du for forandringens skyld skal prøve med en lynhurtig rødvinssovs, stegte markchampignon og stegte tomater. Ovnfritterne holder vi fast i.
Giv champignonerne god tid i en klat smør og lidt salt på panden, så svampene når at blive godt brune og tabe det meste af sit (høje) vandindhold. Tomaterne skal til gengæld kun steges 1 minut på hver side ved høj varme. Det ser elegant ud, hvis du kan bevare tomaterne på stilk.
Vin til oksemørbrad er altid et hyggeligt emne. Vælg en kraftig rød vin med masser af bær i – gerne en oversøisk rødvin fra Australien, Sydafrika eller Californien. Det kan også være en af de store italienere eller en saftig côtes du Rhone.
Ingredienser
2 bøffer af oksemørbrad, 4 cm høje | |
Salt | |
2 stykker bacon | |
3 spsk. olie | |
15 g smør | |
Peber | |
Rødvinssovs |
|
2 skalotteløg | |
50 g smør | |
0.5 tsk. timian | |
1 dl god rødvin | |
0.5 tsk. salt | |
Peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag kødet ud af køleskabet mindst 1 time før stegning og krydr med salt |
2
Færdig
|
Vikl 1 tynd skive bacon om hver bøf – hvis den ikke sidder af sig selv, så stik 1 tandstikker igennem |
3
Færdig
|
Steg først de 4 baconsider af bøffen på en tør, meget varm pande |
4
Færdig
|
Skru ned til middelvarme, smelt smør og olie og steg nu bøffen 5 minutter på hver af de 2 kødsider |
5
Færdig
|
Lad bøfferne trække et par minutter før servering |
6
Færdig
|
RødvinssovsHak skalotteløg fint og steg mørt og blankt i 20 g smør |
7
Færdig
|
Tilsæt timian og rør nu rødvinen i |
8
Færdig
|
Lad rødvinen fordampe så meget, at der kun er en smule tilbage sammen med løgene |
9
Færdig
|
Skær resten af smørret i tern og pisk sammen med rødvin og løg – det tykner en smule |
10
Færdig
|
Smag sovsen til med salt og peber og servér straks |