Ingredienser
-
1 kg tomater
-
200 g daggammelt brød
-
1 lille rødløg
-
1 fed hvidløg
-
1 dl olivenolie
-
2 spsk. sherryeddike
-
1 tsk. salt, peber
-
Pynt
-
100 g serranoskinke
-
2 spsk. olivenolie
-
4 æg
Et par ord om vores opskrift
Salmorejo er navnet på denne skønne, kolde tomatsuppe fra Sydspanien. Suppen minder lidt om gazpacho, men er rundere og mere cremet. Salmorejo serveres traditionelt med et drys sprødstegt serranoskinke og lidt hårdkogt æg – en vidunderlig forret, som alle vil elske. Drys med brødcroutoner og tomattern, hvis forretten skal være vegansk. Vi viser her, hvordan du nemt laver en hjemmelavet kold tomatsuppe fra Andalusien.
Ingredienser
1 kg tomater | |
200 g daggammelt brød | |
1 lille rødløg | |
1 fed hvidløg | |
1 dl olivenolie | |
2 spsk. sherryeddike | |
1 tsk. salt, peber | |
Pynt |
|
100 g serranoskinke | |
2 spsk. olivenolie | |
4 æg |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Blend alle ingredienser til suppe, så du står med en glat, orangerød creme |
2
Færdig
|
Afkøl suppen mindst 2 timer i køleskab |
3
Færdig
|
Steg de hele skiver skinke sprøde i olien og skær dem herefter i tern |
4
Færdig
|
Servér den kolde tomatsuppe med tern af skinke og tern af hårdkogte æg |
5
Færdig
|
Hårdkogte ægLæg æggene i en gryde med 1 tsk. salt og koldt vand, så det næsten dækker - låg på |
6
Færdig
|
Sæt fuldt blus under æggene, men skynd dig at skrue ned, når de koger |
7
Færdig
|
Nu skal mellemstore æg småkoge 7 minutter under låg (små æg 6 minutter, store æg 8 minutter) |
8
Færdig
|
Når tiden er gået, tager du æggene op af det kogende vand, men venter 2-3 minutter med at pille dem |
Mere om andalusisk kold tomatsuppe – salmorejo
Kolde supper er populære i Andalusien i Sydspanien, hvor sommertemperaturerne snildt sniger sig op på den frække side af 35 grader. Tænk bare på den isafkølede grøntsagssuppe gazpacho, som kommer fra samme område.
Salmorejo kan smagsmæssigt minde lidt om gazpacho. Også her er den søde tomatsmag fremherskende. Men den kolde andalusiske tomatsuppe er betydeligt rundere i smagen end gazpacho og mere cremet i konsistensen. Salmorejo er en vaskeægte crowdpleaser.
Dybest set er der ikke så meget at rafle om, når det handler om opskriften på salmorejo. 1 kg tomater blendes med 200 g daggammelt brød og 1 dl olivenolie. Sådan er det bare. Som regel blendes rødløg, hvidløg, sherryeddike, salt og peber med i suppen.
Herefter skal salmorejo afkøles et par timer, og så er du klar til at servere den mest vidunderlige andalusiske tomatsuppe. Gerne med et drys sprødstegt serranoskinke og tern af hårdkogte æg.
Hvis du foretrækker en vegansk udgave af tomatsuppen, kan du i stedet servere den med brødcroutoner og tern af tomat.
Et par ord om råvarerne i salmorejo
Du kan bruge alle slags tomater i den kolde tomatsuppe, både de små søde og de store vandede.
Brødet skal være hvidt og helst daggammelt, men hvis vi skal være helt ærlige (du sladrer ikke, vel?), så købte vi en pakke toastbrød og med i blenderen, med skorpe og det hele.
Skinken skal naturligvis helst være den ægte spanske sortfodsskinke, serrano. Men parmaskinke eller anden røget skinke går også sagtens an. Når du steger de hele skiver skinke i lidt olivenolie, bliver de sprøde som bacon; et pragtfuldt drys på den runde, cremede suppe.
Sherryeddike kan erstattes af hvidvinseddike, æblecidereddike eller æbleeddike.
Peber kan erstattes af cayennepeber, hvis er skal mere smæk på smagene.
Gode opskrifter, der minder om denne
- Gazpacho – kold spansk tomatsuppe
- Vandmelon gazpacho som tapas
- Perfekt tomatsuppe med pasta
- Hjemmelavet tomatsuppe med varme krydderier
- Ovnbagt tomatsuppe med rødbede