Ingredienser
-
250 g soyabønner
-
1.1 l koldt vand
Et par ord om vores opskrift
Hjemmelavet soyamælk er den plantemælk, der minder mest om komælk. Konsistensen er cremet og behagelig, og i modsætning til mandelmælk, havremælk og rismælk får du med soyamælk lige så mange proteiner som i komælk og oven i købet lidt fibre.
Med soyamælk slipper du samtidig for komælkens laktose (mælkesukker). Soyamælk giver dig dog heller ikke komælkens nyttige indhold af calcium (kalk).
Se også vores opskrifter på mandelmælk, havremælk og rismælk.
Sammenlignet med mandelmælk er der en stor klimamæssig gevinst ved at drikke soyamælk: Det kræver enorme mængder vand at dyrke mandler, mens vandforbruget til soyabønner er langt mere beskedent.
Smagen af soyamælk deler dog vandene. Nogen synes, soyamælk smager pragtfuldt, andre at smagen er for vegetabilsk og ’bønnet’. Her på Spicy Twist har vi nok et ben i begge lejre: Vi synes, det er pragtfuldt at have en plantemælk, der delvis kan erstatte komælk – men helt ærligt kan vi bedre lide smagen af mandelmælk og havremælk.
Soyamælk kan derfor især anbefales i kager, brød, desserter og den øvrige madlavning, hvor andre smage dominerer. Som mælk på morgenmaden eller i kaffen er mandelmælk og havremælk langt at foretrække.
Noget af den soyamælk, du kan købe, er sødet med sukker eller andre sødestoffer. Nogle producenter tilsætter også vaniljesmag. Vores hjemmelavede soyamælk er usødet (og dermed sundest muligt), men du kan sagtens tilsætte 1-2 tsk. sukker eller vaniljesukker, når du har kogt soyamælken færdig.
Prisen på soyamælk er ikke uvæsentlig. I butikkerne kan du være heldig at få 1 liter soyamælk til omkring 15-16 kr., men ofte koster den betydeligt mere. Vores hjemmelavede soyamælk koster præcis 7 kr. for 1 liter, altså under halv pris. Vi købte 1 kg soyabønner til 28 kr. og brugte ¼ af bønnerne til mælk.
Hjemmelavet soyamælk er ikke spor svært at lave, men tager lidt tid. Først skal bønnerne opblødes i 10-12 timer (natten over), så skal de blendes med frisk vand, bagefter skal soyamælken sies fra de blendede bønner (denne pulp hedder okara), og endelig skal soyamælken koges 20 minutter for at miste noget af sin ’bønnede’ smag.
Soyamælk kan holde sig 3-4 dage i en lukket beholder på køl. Den tiloversblevne, proteinholdige okara (bønnepulp) kan bruges til en skøn og mættende granola (mysli), veganske frikadeller, crab cakes, bagværk og alt muligt andet, hvor du mangler sundt, vegetarisk fyld.
Kilder:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324746.php
https://iform.dk/sund-mad/kostraad/soyamaelk-rismaelk-eller-mandelmaelk-hvilket-alternativ-boer-du-vaelge
Ingredienser
250 g soyabønner | |
1.1 l koldt vand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Opblød soyabønnerne i rigeligt vand i 10-12 timer (natten over?), så de svulmer op og bliver gule |
2
Færdig
|
Hæld opblødningsvandet fra og blend bønnerne grundigt med det kolde vand, måske ad et par omgange |
3
Færdig
|
Hæld bønnemassen i en fintmasket sigte over en skål, så soyamælken samles i skålen – lad bønnemassen dryppe af mindst 30 minutter og vend den gerne undervejs |
4
Færdig
|
Kog soyamælken 20 minutter – pas godt på, at den ikke brænder på eller koger over! |
5
Færdig
|
Lad mælken køle af og sigt den så ned i en flaske, der kan lukkes |