Ingredienser
-
Fordej
-
5 g gær
-
2.5 dl vand
-
225 g hvedemel
-
Hoveddej
-
10 g gær
-
2.5 dl vand
-
300 g rugmel
-
1 tsk. salt
-
1 tsk. kommen
Et par ord om vores opskrift
Disse fantastisk boller med rugmel bliver både sprøde udenpå og saftige indeni, og krummen er let og lækker. Selv om du normalt køber brød hos en dygtig bager, kan du trygt regne med, at dine egne rugboller bliver mindst lige så gode (og en hel del billigere).
Det er ikke spor svært at lave geniale rugboller selv, men det tager lidt tid. Først skal der laves fordej, hvor gæren bagefter skal have lov at udvikle sig ved stuetemperatur. Og så skal fordejen røres i en hoveddej, som skal hæve koldt i 8 timer. Og endelig skal der formes boller, som skal hæve yderligere 1,5 time – og til sidst 25 minutters bagning.
Men intet af det er tungt eller kompliceret – det er lige ud ad landevejen, med ganske få ingredienser og et minimum af reelt arbejde. Derfor kræver det bare planlægning. Du kan fx lave fordej én morgen, røre fordej sammen med hoveddej samme aften, lade hæve i køleskab natten over og bage bollerne næste morgen.
Vi synes, en smule kommen smager fantastisk i boller med rugmel. Du kan også bruge kardemomme eller maltsirup. Eller helt undlade krydderi.
Bare vent. Når du sætter tænderne i din egen knasende rugbolle – måske med en skive fuldfed ost på? – vil du med sikkerhed sige, at det har været alt besværet værd.
Du får 8 sunde rugboller ud af denne portion.
Ingredienser
Fordej |
|
5 g gær | |
2.5 dl vand | |
225 g hvedemel | |
Hoveddej |
|
10 g gær | |
2.5 dl vand | |
300 g rugmel | |
1 tsk. salt | |
1 tsk. kommen |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør fordejen sammen, dæk med film og stil til hævning mindst 8 timer ved stuetemperatur |
2
Færdig
|
Rør gær, vand og fordej sammen, herefter rugmel, salt og kommen |
3
Færdig
|
Rør den fugtige dej godt igennem og stil til hævning mindst 8 timer i køleskab |
4
Færdig
|
Form til 8 boller og stil 1,5 time til efterhævning i stuetemperatur under et fugtigt klæde |
5
Færdig
|
Drys med lidt rugmel og bag 25 minutter midt i en 225 grader varm ovn – gerne på bagesten |