Ingredienser
-
300 g bacon i tykke skiver
-
3 spsk. olie
-
1 kg skært oksekød
-
300 g champignon
-
0.5 tsk. salt
-
3 store løg
-
2 spsk. paprika
-
150 g tomatpuré
-
6 dl kogende vand
-
1.5 dl piskefløde
-
10 korn allehånde
-
10 korn sort peber
-
2 tsk. salt
-
3 spsk. mel
-
30 g smør
-
Persille til pynt
-
Kartoffelmos
Et par ord om vores opskrift
Bøf Stroganoff er en af verdens mest berømte og udbredte retter. Under Napoleonskrigene i 1800-tallet menes en af de hovedrige Stroganov’er at have været udstationeret i Sibirien, og da hans kok en dag opdagede, at oksekødet var bundfrossent, måtte han finde på en ret, hvor kødet kunne skæres i meget tynde skiver. Den trofaste kok opkaldte naturligvis retten efter sin arbejdsgiver, som det var kutyme dengang.
Men hvad er bøf Stroganoff så? Tja, hvis du spørger en brasilianer, kan der sagtens være rejer i retten. I Finland bruger man en særlig pølse. I USA serveres beef Stroganoff ofte med ægnudler. Japanerne spiser selvklart retten med ris og krydret med soya. Og sådan har hvert land sin fortolkning af den hæderkronede, gamle, russiske ret.
Vi danskere ved heldigvis, hvordan en helt rigtig bøf Stroganoff skal smage: Tynde strimler skært oksekød (tykkam, inderlår, klump) skal simre smeltende mørt sammen med bacon, løg, champignoner, fløde, tomatpuré og paprika. Og så skal den lækre, cremede gryderet naturligvis serveres med kartoffelmos.
Her på Spicy Twist har vi ikke tænkt os at pille ved smagen eller konsistensen. Men vi introducerer to små ændringer, som du sikkert vil bifalde:
- Normalt vender man kødet i en blanding af mel, paprika, salt og peber – og bagefter må man kassere en masse mel, paprika, salt og peber. Samtidig bliver stegningen af det melklistrede kød en snasket affære, der kræver masser af fedtstof. Vi steger det rene kød smukt brunt i kun en smule fedtstof og senere tilføjer vi præcis den mængde krydderier, retten skal have. Jævningen foregår igen millimeterpræcist ved hjælp af en smørbolle. Ingen spild, ingen snask, blot nemt og bekvemt.
- Normalt simrer man kødet i en oksebouillon. Hvis du råder over en hjemmekogt fond, så til lykke med dét. Men hvis du kun har adgang til supermarkedets tarvelige bouillonterninger med masser af ækle e-stoffer, så gør som os: Kog retten i vand og tilføj det geniale krydderi allehånde, der giver en smag meget hen af bouillon. Det er fx allehånde, som gør en god medister så uimodståeligt lækker.
Skal vi gå i gang?
Ingredienser
300 g bacon i tykke skiver | |
3 spsk. olie | |
1 kg skært oksekød | |
300 g champignon | |
0.5 tsk. salt | |
3 store løg | |
2 spsk. paprika | |
150 g tomatpuré | |
6 dl kogende vand | |
1.5 dl piskefløde | |
10 korn allehånde | |
10 korn sort peber | |
2 tsk. salt | |
3 spsk. mel | |
30 g smør | |
Persille til pynt | |
Kartoffelmos |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Find en sliplet-pande og en kogegryde frem - ideen er nu, at du steger tingene én ad gangen på panden og hælder over i gryden |
2
Færdig
|
Skær bacon i strimler og steg sprødt i den varme olie - fisk bacon over i gryden og lad fedtstoffet blive på panden |
3
Færdig
|
Skær kødet i tynde strimler (tykkelse ca. 0,5 cm) |
4
Færdig
|
Brun 1/3 af kødet ad gangen grundigt på panden og hæld over i gryden |
5
Færdig
|
Måske er der brug for lidt mere fedtstof på panden undervejs? Så supplér med et par spsk. olie |
6
Færdig
|
Halvér champignonerne og rist grundigt på panden sammen med 0.5 tsk. salt - videre over i gryden |
7
Færdig
|
Skær løg i tynde både og steg næsten bløde på panden - videre over i gryden |
8
Færdig
|
Rist paprika og tomatpuré hurtigt på panden - videre over i gryden |
9
Færdig
|
Kog panden hurtigt af med vand og fløde - videre over i gryden |
10
Færdig
|
Knus allehånde, peber og salt, rør i retten, læg låg på og småkog 30-45 minutter (afhængigt af, hvilken type kød du har brugt) |
11
Færdig
|
Når kødet er mørt, ælter du mel og smør sammen til en bolle og rører i retten – kog 5 minutter mere |
12
Færdig
|
Servér rygende varm med kartoffelmos og et drys persille |