Ingredienser
-
3 dl surdej
-
8.5 dl vand
-
1.5 dl yoghurt
-
1 spsk. honning
-
1 spsk. salt
-
3 dl chiafrø
-
5 dl rugkerner
-
5 dl rugmel
Et par ord om vores opskrift
Har du nogensinde investeret i et gourmetrugbrød fra en af de gode bagere? Så mindes du sikkert den usandsynligt lækre knasende sprøde skorpe hele vejen rundt om brødet…
Bagerens hemmelighed er – fedtstof! Det er fedt i skorpen, der gør den så sprød. Margarine, smør, planteolie…? Og netop så sprød bliver skorpen på dette skønne, sunde chia rugbrød, hvis du smører formen med 1/2 dl olivenolie inden bagningen.
Rugbrødet er sprængfyldt af fibre fra rugkerner og rugmel – og så er der store mængder af de vildt sunde chiafrø i. Hele 3 deciliter faktisk. Som iForm skriver: “To skefulde chiafrø rummer kalk svarende til flere glas mælk, mere omega-3 end en laksefilet og 30 % flere antioxidanter end blåbær” kilde.
Lækkert, sundt og billigt: Kan man ønske sig mere af et rugbrød? Ja, at det er nemt at lave.
Hurra, siger vi, for vores chia rugbrød er så let at gå til, at selv en søvnig 10-årig med svage overarme kan være med. Du skal bare røre 8 ingredienser sammen til en lind dej, som du hælder i en smurt form. Så enkelt er det: Det tager 10 minutter.
Ingredienser
3 dl surdej | |
8.5 dl vand | |
1.5 dl yoghurt | |
1 spsk. honning | |
1 spsk. salt | |
3 dl chiafrø | |
5 dl rugkerner | |
5 dl rugmel |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør surdej og vand sammen |
2
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser i nævnte rækkefølge |
3
Færdig
|
Tag 3 dl dej fra og brug som surdej en anden god gang |
4
Færdig
|
Hæld dejen i en smurt form med film + elastik over og stil til hævning 12-24 timer ved stuetemperatur (smør formen med 0.5 dl olivenolie, hvis du ønsker meget sprød skorpe) |
5
Færdig
|
Bag rugbrødet 75 minutter midt i en 200 grader varm ovn |
6
Færdig
|
Pensl skorpen på det varme brød med lidt olivenolie og tag ud af formen |
7
Færdig
|
Opbevar det afkølede rugbrød i et stykke bagepapir med en elastik omkring |
6 Comments Skjul kommentarer
Kan brødet bages med gær i stedet for surdej?
Kære Sandie
Så vidt vi ved, bliver rugbrød bedst med surdej. Det bruger bagere også. Du kan faktisk købe færdig surdej hos en del bagere. Hvis du beslutter dig for at prøve med gær (fx 30 gram?), hører vi gerne om resultatet.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Hvor for bliver mit brød klægt , jeg har fulgt opskrift , hævet 12 timer og bagt 1,5 time til 100gr kernetemperatur
Kære Mogens
Det er godt nok mærkeligt!? Du har oven i købet givet rugbrødet 15 minutter længere, end der står i opskriften. Lader du det køle helt af, inden du begynder at skære? Vi har bagt dette rugbrød i årevis uden problemer, så vi bliver dig svar skyldig.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Kunne man måske få opskriften på surdej, som skal bruges første gang.?
Kære Britt
Undskyld det alt for sene svar – vores spam-filter driller. Men så gerne: https://spicytwist.dk/opskrift/saadan-starter-og-opfrisker-du-en-surdej/
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist