Ingredienser
-
350 g bær fra havtorn
-
6 æbler
Et par ord om vores opskrift
Kig på ordet: Havtorn… Sjældent har et navn på en plante været mere præcist. En voldsomt tornet gevækst, der vokser ved havet. Av, av, av.
Hvis du ikke passer morderligt på, ligner du én, der har været oppe at slås med en gal kat, efter at du har plukket gul-orange bær af de genstridige grene.
Men – smagen og sundheden berettiger alle anstrengelserne. Havtorn er fabelagtig lækkert og så kolossalt sundt, at man tror, det er løgn. Faktisk kaldes havtorn for Nordens citron, og efter sigende er der mere C-vitamin i ét af de små bær end i en hel stor appelsin.
Apropos havtorn og sundhed, lad os lige kigge på næringsindholdet: Havtorn indeholder store mængder C-, A-, B- og E-vitamin samt både Omega 3-, 6-, 7- og 9-fedtsyrer (kilde). Havtorn er samtidig spækket med antioxidanter, der styrker dit immunforsvar. Nyttigt her til lands, hvor vinteren varer uendeligt.
Havtorn har i tusinder af år været brugt rundt omkring i Europa og Kina som værn mod og lindring af alskens sygdomme: Hjerte/karsygdomme, kræft, luftvejs- og hudlidelser, syns- og maveproblemer.
Så nej, bær fra havtorn er IKKE giftige, hverken i rå eller tilberedt tilstand – de er ultrasunde.
Havtorn er i sæson fra august til november. I disse måneder er bærrene plukkemodne. Gå en tur på stranden i følgeskab med et par solide havehandsker, klip nogle grene af de stikkende buske (men lad meget af planten være tilbage, så den kan gro videre) og transportér hjem i store papirposer eller sække.
Bærrene sidder godt fast ind mellem de tornede grene og er nemmest at plukke af, når grenene har været frosset. Det er svært at bruge handsker til plukningen, da bærrene let splatter ud – så brug fingrene og vær forsigtig.
Havtornsaft er surt og skal have noget sødt at spille op mod, før det smager rigtig godt. Der laves syltetøj, gelé, sirup, snaps og meget andet af havtorn – men ofte bruges store mængder sukker, og så forsvinder lidt af sundhedsværdien, ikke sandt?
Prøv i stedet denne juice af de rå bær af havtorn og æbler, der køres gennem en slowjuicer eller saftcentrifuge. Havtornsaftens syrlighed og æblernes sødme går lige op og resulterer i en skøn, sprød og velafbalanceret juice. Lige til et veldækket morgenbord med dine sundhedsbevidste venner.
Et ordentlig favnfuld havtorngrene gav 350 gram bær, som det tog 20-25 minutter at plukke af. Tilsat saften af 6 æbler blev det i alt til 8-9 dl juice, som rækker til 4-6 personer. Pulpen fra havtornen kan du ikke umiddelbart spise, mens æblepulpen kan bruges på havregrynene, yoghurten eller i bagværket.
Se også vores andre gode slowjuicer opskrifter: Mango, blåbær, granatæble, grønkål, hvidkål, gulerødder, rødbeder og tomater.
Ingredienser
350 g bær fra havtorn | |
6 æbler |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Pres først saften af havtorn i din slow juicer – kassér pulpen |
2
Færdig
|
Pres herefter æblerne, som du først har befriet for kernehus – gem pulpen og spis ved en anden lejlighed |