Ingredienser
-
Fordej
-
5 g gær
-
2.5 dl vand
-
225 g mel
-
Hoveddej
-
10 g gær
-
3.5 dl vand
-
300 g mel
-
1 dl chiafrø
-
1 dl hørfrø
-
1 dl havregryn
-
1.5 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Koldhævede chiaboller er vildt sunde. Du får masser af nyttige kostfibre, masser af kalk til dine knogler og masser af de vigtige omega-3-fedtsyrer. Så alene for sundhedsværdiens skyld, er der god grund til at bage en pladefuld chiaboller eller to.
- Chiafrø i så store mængder som i denne opskrift indeholder flere omega-3-fedstsyrer end en hel laksefilet, langt flere antioxidanter end blåbær og mere kalk end adskillige glas mælk (kilde).
- Hørfrø er sprængfyldt med nyttige olier, der er gode for fordøjelsen, antiinflammatoriske, kræfthæmmende – og fremmende for din tankevirksomhed (kilde).
- Havregryn er fyldt med proteiner, vitaminer og mineraler og en genial kilde til mæthed i længere tid (kilde).
At bollerne er koldhævede betyder, at du kun skal bruge halvdelen af den normale mængde gær. Dejen får lov til at udvikle sig à tre omgange – først ved stuetemperatur, derefter i køleskab og endelig ved stuetemperatur igen. Det giver en tæt krumme og en rigere smag.
Dejen er hele tiden lind at arbejde med, så du slipper for at ælte. Til gengæld tager hæveprocesserne tid. Du kan fx lave fordejen en morgen og lade den udvikle sig i løbet af dagen. Om aftenen rører du fordej og hoveddej sammen og sætter i køleskab til næste morgen. Her former du 8 boller, lader efterhæve 1,5 time og bager ved høj varme i 25 minutter.
Hvis du har smagt chiagrød, vil du genkende fornemmelsen i munden af de let geleagtige frø. Chiafrø er i en kategori helt for sig selv. I en fjern fortid spiste aztekerne chiafrø for at få energi til at gå i krig. Hvad med dig – har du et slag, der skal slås?
Ingredienser
Fordej |
|
5 g gær | |
2.5 dl vand | |
225 g mel | |
Hoveddej |
|
10 g gær | |
3.5 dl vand | |
300 g mel | |
1 dl chiafrø | |
1 dl hørfrø | |
1 dl havregryn | |
1.5 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør fordejen sammen og stil til hævning mindst 8 timer ved stuetemperatur |
2
Færdig
|
Rør gær og vand til hoveddej sammen, rør herefter fordej og de øvrige ingredienser i |
3
Færdig
|
Rør den meget fugtige dej godt igennem og stil til hævning mindst 8 timer i køleskab |
4
Færdig
|
Form 8 boller med våde hænder og stil 1,5 time til efterhævning i stuetemperatur under et fugtigt klæde |
5
Færdig
|
Bag 25 minutter midt i en 225 grader varm ovn – gerne på bagesten |