Ingredienser
-
Fordej
-
5 g gær
-
2.5 dl vand
-
225 g hvedemel
-
100 g hele hvedekerner
-
Hoveddej
-
10 g gær
-
3 dl vand
-
150 g fuldkornsspeltmel
-
150 g durummel
-
100 g hørfrø
-
1 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
I vores angst for gluten og kulhydrater skal vi passe på med ikke at glemme de sunde, gamle fuldkornsprodukter. Fuldkorn forsyner os med B- og E-vitamin samt vigtige mineraler som fosfor, kalium og magnesium. Fibrene i fuldkorn er gode for fordøjelsen, giver os et sundere tarmsystem og er samtidig med til at rense kroppen for affaldsstoffer (kilde).
Apropos fordøjelsen beriger vi den grove dej med en ordentlig sjat hørfrø, hvis naturlige olier har så mange gode egenskaber i forhold til vores helbred, at man tror, det er løgn: Fordøjelsesstimulerende, slankende, antiinflammatorisk, kræfthæmmende, slankende – og fremmende for intelligensen (kilde).
I disse skønne, mættende boller kombinerer vi hele hvedekerner med fuldkornsspeltmel og hørfrø – sundere bliver det næsten ikke. Det er den slags brød, du godt må spise, mens du er på slankekur!
Indrømmet, det tager tid at lave de koldhævede fuldkornboller, men til gengæld skal du ikke ælte eller pukle med dejen. Det er faktisk ret let og kræver bare lidt planlægning:
- Morgen 1: Lav fordejen med blot 5 g gær, som skal stå og udvikle sig mindst 8 timer ved stuetemperatur.
- Aften: Rør fordejen sammen med en hoveddej (10 g gær) og lad den hæve mindst 8 timer i køleskabet.
- Morgen 2: Form 8 boller, lad efterhæve 1,5 time ved stuetemperatur og bag 25 minutter.
Trods alt ret overskueligt, ikke sandt?
Du får 8 knasende, sunde fuldkornsboller ud af denne portion.
Ingredienser
Fordej |
|
5 g gær | |
2.5 dl vand | |
225 g hvedemel | |
100 g hele hvedekerner | |
Hoveddej |
|
10 g gær | |
3 dl vand | |
150 g fuldkornsspeltmel | |
150 g durummel | |
100 g hørfrø | |
1 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør fordejen sammen af gær, vand og hvedemel, dæk med film og stil til hævning mindst 8 timer ved stuetemperatur |
2
Færdig
|
Sæt samtidig de hele hvedekerner i blød dækket af vand i en separat skål |
3
Færdig
|
Rør gær, vand og fordej sammen, herefter alle øvrige ingredienser |
4
Færdig
|
Rør den fugtige dej godt igennem og stil til hævning mindst 8 timer i køleskab |
5
Færdig
|
Form 8 boller med våde hænder og stil 1,5 time til efterhævning i stuetemperatur under et fugtigt klæde |
6
Færdig
|
Bag 25 minutter midt i en 225 grader varm ovn – gerne på bagesten |